Innlegg i okt. 2004 i ReadMe, organet til Ababus som er datastudentenes forening ved NTNU.

Fra Abu Ghraib-fengselet til Abakus sine opptaksprøver

Abakus har nylig avholdt sitt årlige "listingløp", der sparsomt kledde førsteårsstudenter blir utsatt for ulike "prøvelser" en septemberlørdag (se "readme", side 8-9 i nummer 3 for 2004). Jeg minner om at i 1978-1983 (før det ble fellesopptak for Datateknikk og Teknisk kybernetikk) tok Abakus i mot nye studenter på en uformell pizzakveld uten egne opptaksprøver. Det var vel søsterforeningen Omega sine opptaksprøver som til slutt smittet over på Abakus. Omega har en tøffere stil med "håndtrykket", og betegner nye studenter som "slaver".

Selv om alt dette mest er uskyldige ablegøyer, hvertfall for noen, synes jeg at dere bør bidra til å kvitte oss med tyske føydaltradisjoner fra 1800-tallet for opptak til våre studentforeninger. Grunnen er åpenbar: vi bør snarlig rekruttere mer norsk ungdom og spesielt jenter til teknologistudiene. Men ikke minst fordi slike opptaksprøver og tradisjoner - dessverre - er alt for velkjente fenomener fra sosialpsykologien, se "The Stanford Prison Experiment" fra 1971 (http://www.prisonexp.org). Dvs. at noen med makt "misbruker" de uten makt. Linjen fra mishandlingen i Abu Ghraib-fengselet til listingløp er ubehagelig kort. Så mitt råd er - moderniser dere; vi lever i det 21ste århundre.

Se forøvrig min hjemmeside http://www.idi.ntnu.no/~conradi for innlegget "Torturisten i oss alle", trykket i Adresseavisen 21. juni 2004.

- mvh, reidar

File: http://www.idi.ntnu.no/~conradi/gen-debate/opptaksprover-okt04.html.
Lagt inn 17 Okt. 2004., Reidar Conradi